Filografi Nedir?

Filografi, daha önceden var olan bir desen veya tasarımın ahşap üzerine çivi vasıtasıyla yerleştirilip çivi arasından tel veya ip geçirerek desenin ahşap üzerinde orta çıkmasını sağlayan bir el sanatı olarak bilinir. Kullanılan tel veya iplikler farklı renklerde olabilir ve böylece özgün tasarımlar ortaya çıkar. Yapımının zor ve zahmetli olması nedeniyle günümüzde yapımı azalmıştır. Ortaya çıkan desenleri sayesinde özellikle kadınların ilgisini çeken el sanatı, sağlam ve kalıcı olması sebebiyle uzun yıllar muhafaza edilebilir. Bu sanatın yapımında çeşitli örgü teknikleri kullanılır ve bu örgü teknikleri sayesinde hat yazılarından çeşitli logo tasarımına kadar çeşitli özgün tasarımlar ortaya çıkar.

Filografi Sanatının Tarihi Nereye Uzanır?

Filografi kelime kökü olarak Yunancadır ve “Philein” (sevmek) ve “Graphein” (yazmak) köklerinden oluşur. Filografi sanatının tam tarih olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmese de doğuş yerinin Orta Doğu olduğu tahmin edilir. Orta Doğu’dan çıkıp tüm Dünya’ya yayılan bu sanat, özellikle Osmanlı Dönemi’nde rağbet görmüştür. Bahsedilen sanat Osmanlı Dönemi’nde usta-çırak ilişkisini geliştirmesinin yanı sıra zihinsel veya psikolojik hastalığı bulunan kişilerin tedavi edilmesinde önemli rol üstlenmiştir.

Filografi Malzemeleri Nelerdir?

Oldukça el becerisi ve sabır gerektiren filografi sanatının malzemeleri seçilirken oldukça dikkatli olunmalıdır çünkü sağlam ve kaliteli malzeme seçimi, desenin yapılması ve kalıcılığı açısından oldukça önem taşır. Yapım malzemelerinin başında çivi bulunur ve iki tür çivi tercih edilebilir. Çivilerden ilki sandık çivisidir, kolay bulunur ancak pürüzlü bir yapısı vardır ve desen hoş görünmez. Sandık çivisi çakıldığı zaman üst üste gelebilir ve yapımı biraz zorlaştırabilir. İkinci çivi türü ise filografi çivisidir, söz konusu çivi oldukça pahalı olmakla birlikte her yerde bulunması mümkün değildir.

Diğer filografi sanatı malzemeleri şunlardır:

  • 8 veya 12 mm arası kalınlıkta sunta
  • Kargaburun (küçük boy tercih edilir)
  • Yan keski (küçük boy tercih edilir)
  • Düz ve küçük tornavida
  • Tel örmek için kullanılan çuvaldız
  • Yapılacak çalışmaya bağlı olarak 0.30 mm veya 0.35 mm kalınlıkta renkli bobinaj telleri
  • Sprey boya
  • Çivileri iyi bir şekilde boyayabilecek fırça
  • Yapılacak çalışmaya uygun kumaş parçaları
  • Kumaşları sabitlemek adına zımba makinesi
  • Sunta üzerindeki toz ve pürüzlerin alınması için bir fırça
  • 200 gram ağırlığında çekiç
  • Ölçüm için metre
  • Makas
  • Sabitleme için koli bandı

Filografi Nasıl Yapılır?

Filografi sanatının adım adım yapılışı şu şekildedir:

  • Yapıma başlamanın ilk yolu desene karar vermektir. Söz konusu sanata yeni başlayacak bireyler yapımı daha kolay desen ve tasarımlara yönelmelidir.
  • Yapılacak olan desen bir kağıt üzerine çıkarılır ardından ahşap pano, desenin arka planına uyacak şekilde kumaş ile kaplanır.
  • Kumaşla kaplanan ahşap üzerine desen aktarılır ve desendeki çizgilere dikkat edilecek şekilde çiviler çakılır.
  • Desen tamamen çiviler ile ahşaba çakıldıktan sonra kağıt yırtılır. Çakılan çiviler renkli olabilir veya sonradan boyanabilir.
  • Çakılan çiviler arasından tel veya ipler geçirilerek örme işlemi başlar, en zor aşama olarak adlandırılır. Örme aşaması desenin hasır olarak adlandırılan kısmı ile başlar. Hasır kısmı tamamlandıktan sonra desene uygun olacak şekilde çapraz örgüler yapılarak desen ortaya çıkarılır. Söz konusu el sanatının püf noktası ise örme işlemi sırasında ip veya telin çivi üzerine çıkmamasıdır, aksi takdirde desende birtakım bozulmalar görülebilir.
  • Seçilen tahta sunta veya kavak olabilir ancak sunta biraz daha ağırdır. Kavak ise daha yumuşak bir yapıya sahip olduğundan çivi çakımı esnasında dikkat edilmesi gerekir.

Filografi Malzemeleri Nereden Temin Edilir?

Filografi malzemeleri desene göre değişiklik ve çeşitlilik göstermesi sebebiyle tek bir yerden alınması mümkün değildir. Yaşanılan coğrafyaya bağlı olarak kırtasiye, tuhafiye, yapı marketleri, hobi malzemeleri satan dükkanlar başta olmak üzere çeşitli yerlerden temin edilebilir. İstanbul’da ikamet edip uygun fiyatlı malzeme satın almak isteyenler ise Eminönü veya Mahmutpaşa çarşılarını gezebilir. Günümüzde online alışverişin yaygınlaşması sebebiyle söz konusu malzemeleri internetten de sipariş etmek mümkündür. Sanatın malzemelerini çeşitli sanat atölyelerinden de temin edilebilir ancak oradaki fiyat ile diğer noktalardaki fiyat arasındaki fark oldukça yüksek olabilir.

Filografi Eğitimi Nereden Alınır?

Filografi sanatının eğitimi belediyelerin sağlamış olduğu kurslar veya özel kurumlar eşliğinde alınabilir. İstanbul çevresinde oldukça popüler olan İSMEK, KOMEK gibi çeşitli kurslar sayesinde bu sanatın eğitimi kolaylıkla alınabilir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı kurslar sayesinde başta ev hanımları olmak üzere çeşitli bireyler ek kazanç yöntemi de elde etmiş olur. Yukarıda bahsedilenlerin yanı sıra teknoloji sayesinde sosyal medya platformları sayesinde tek tıkla bu sanatı öğrenmek mümkündür. Çeşitli videolu anlatım ve dergiler sayesinde kolay bir şekilde öğrenilebilir.

Filografi ile Para Kazanmak Mümkün Müdür?

El sanatı sayesinde başta ev hanımları olmak üzere birçok birey ek kazanç sağlayabilir, para kazanabilir. Söz konusu sanatın yapım maliyeti uygundur ve bu sayede gelişim sağlamak daha kolaydır. Filografi ürünleri genel olarak alıcı bulur ve 500-1000TL arasında ortalama bir gelir sağlayabilir. Ürüne koyulacak fiyat, malzeme ve emeğe göre şekillenebilir. Ayda 2 adet satış yapan filografi uzmanları oldukça güzel kazançlar elde etmektedir.

14 Şub 11:42
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.