Kokusu, tadı ve harika görüntüsü ile birçok kişinin sevdiği bitkilerden biri fesleğendir. Özellikle yaz aylarının son günlerinde beyaz fesleğen çiçeği, etrafa harika bir enerji saçar. Fesleğen bakımı konusu da bitki severleri yakından ilgilendiren detaylar içeriyor.
Fesleğen bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Bunun yanında güzel aroması ile bilinen bu bitkinin, insan sağlığına pek çok faydası vardır. Bakımında zorlanmayacağınız fesleğen bitkisi, dış mekanlarda yetiştirebildiği gibi evlerde bakılması da mümkündür.
Fesleğen tohumu, bahçe ve ev ortamlarında dekor amaçlı kullanılabildiği gibi güzel aroması ile yemek ve salatalarda tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Fesleğen ayrıca birbirinden farklı sos ve çorba çeşitlerinin yapımında da kullanılabilir. İçeriğimizde “Fesleğen nasıl bakılır?” konusu hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık.
Ocimum basilicum, fesleğen olarak bilinen bitki türlerinin bilimsel adıdır. Özellikle Güneydoğu Asya’ya özgüdür ve tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişir. Güçlü aroması ve tıbbi kullanımları nedeniyle fesleğen hem yemek pişirmede hem de tıpta kullanılır. Oval yapraklar ve mor ya da beyaz çiçekler reyhan bitkisini diğer bitkilerden ayırır. Tipik olarak tüketildikleri alan burası olduğu için yaprakları önemli bir değere sahiptir. Taze kullanıldığında keskin, baharatlı ve hafif tatlı kokar.
Fesleğen, özellikle İtalyan ve Güneydoğu Asya yemeklerinde yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Pizza, makarna, salatalar ve çeşitli soslar, pesto sosun lezzetli ilavesinden yararlanır. Ayrıca sebze, balık ve et ile iyi gider. Fesleğen bazı ek sağlık avantajlarına sahiptir. Antioksidanları ve esansiyel yağları, bağışıklığı güçlendiren, iltihap önleyici ve sindirim sistemi sağlığına faydaları vardır. Antiseptik özellikleri nedeniyle cilt sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir.
Genel olarak fesleğen, büyümesi basit bir bitkidir ve sıcak, güneşli bir yerde en iyi sonucu verir. Saksılarda veya arka bahçelerde yetiştirilebilir. Fesleğen bitkisi için düzenli gübreleme ve sulama gereklidir. Ek olarak, bitkinin daha fazla yaprak üretme yeteneği, çiçek açarken budanarak teşvik edilebilir. Sonuç olarak fesleğen, aroma verici bir baharat olarak kullanılan ve birçok avantajı olan bir bitkidir. Mutfakta yemeklere tat vermesinin yanı sıra çeşitli sağlık etkileri de olabilir.
Faydaları ile bilinen fesleğen, bakımı son derece kolay olan bir bitkidir. Ancak yine de bu bitkinin bakımı esnasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Fesleğen, evde saksıda yetiştirmeye de uygundur. Evde fesleğen bakımı ve yetiştirmenin tüm püf noktaları şu şekilde sıralanabilir:
Doğru fesleğen bakımı ve ekimi bu kadar kolaydır. Bu aşamalar takip edilerek evde kolay bir şekilde fesleğen yetiştirmek mümkündür. Bunun yanında fesleğen yetiştirilirken doğru sulamaya dikkat edilmelidir. Özellikle sulama işlemi yapılırken fesleğen bitkisinin yapraklarına su gelmemesine özen gösterilmelidir. Böylece bitkinin yaprakları daha sağlıklı olacaktır.
İlginizi Çekebilir: En Güzel 20 Çiçek İsmi
Görüntüsü, tadı ve muhteşem kokusuyla büyüleyen fesleğen, evlerde sık sık yetiştirilen bir bitkidir. Fesleğen faydaları şu şekilde sıralanabilir:
İnsan sağlığı ve çevre için birçok faydası bulunan fesleğen, bu sayede pek çok kişinin ev ve bahçelerinde kendine yer bulmuştur.
Fesleğenin büyümesi devam ederken belirli zaman aralıklarında budama yapılması gerekir. Fesleğen bitkisinin budama işlemi gözünüzü korkutmasın. Bu konuda tecrübe sahibi olmayan bir kişi bile basit adımları izleyerek bitkiyi budayabilir.
İlk olarak fesleğen bakımı için budama işlemi yapılırken bitkinin yapraklarını koparmak yerine budama makası ile kesilmesi gerekir. Bu sayede bitkiye daha az zarar verilmiş olacaktır. Ayrıca doğru yapılan budama işlemi sayesinde bitkinin sonradan çıkacak olan yaprakları daha gür olacaktır.
Fesleğen bakımı ile ilgili dikkat edilecek bir diğer nokta bitkinin bakımının sabah güneşinden önceki bir zaman diliminde yapılmasıdır. Bu sayede bitkinin budanan yapraklarının yeri, aldığı güneş ışığı ile yeni yapraklara kavuşur.
Son olarak fesleğen bakımı ile ilgili merak edilen bir diğer nokta, fesleğenin çoğaltma işlemidir. Bu bitki türünün budaması gibi çoğaltılması da oldukça kolaydır. Çoğaltma işlemi için öncelikle bitkinin sağlıklı olan kök kısmından bir parça kesilip gübreli toprağa yerleştirilir. Daha sonra kökün yerleştirildiği toprak saksısı güneş gören bir yere konulup düzenli aralıklar ile sulanmalıdır. Bu aşamalar takip edilerek yapılan fesleğeni büyütme işlemleri çok kolay olacaktır.
Fesleğen bitkinizi güneş alan yerlere koymalısınız. Güneş görmediği takdirde solar. Fesleğen fazlaca güneş seven bir bitkidir.
Humus açısından zengin topraklarda yetişmeyi daha çok sever fesleğen bitkisi. Humusça zengin bir toprak bulursanız orada fesleğen yetiştirmek harika olacaktır.
Tek yıllık bir bitki türüdür fesleğenler. Ömürleri ilkbahardan kış mevsimine kadar sürer.
Genellikle fesleğenin olduğu yere sinek gelmez. Sinekler fesleğenin kokusundan pek hoşlanmaz bu nedenle de fesleğen bulunan ortama gelmezler.